Aanpassing regels GKS voor de horeca

Op 6 november 2017 publiceerde de Administratie een belangrijke circulaire over de aanpassing van de regels rond het geregistreerd kassasysteem (GKS) of de zogenaamde witte kassa. De grootste topic in deze circulaire betreft het onderscheid dat duidelijker gesteld wordt tussen de loutere levering van voedingswaren en het verstrekken van restaurant- en cateringdiensten. Er wordt in de circulaire niet met zoveel woorden over gesproken, maar het gaat hier om een aanpassing en/of verduidelijking van de regels rond de ‘foodtrucks’.

De gekende drempel van € 25.000 blijft. Bedraagt m.a.w. uw jaaromzet uit restaurant- of cateringdiensten waarop 12% btw moet gerekend worden meer dan € 25.000, dan bent u verplicht om met een GKS te werken. De loutere levering van meeneemgerechten tegen 6% btw wordt niet meegeteld om dit grensbedrag te berekenen.

De situatie tot begin november was als volgt: wanneer foodtrucks of andere mobiele eetkramen gerechten aanbieden aan hun bezoekers, dan werd dit als een levering van eetwaren beschouwd aan 6% btw voor zover er gewerkt wordt wegwerpverpakking en –bestek EN er geen tafelbediening is. Traiteurs moesten voor praktisch dezelfde handelingen nu al 12% btw aanrekenen. Om dit verschil weg te werken heeft de circulaire nu gesteld dat ook foodtrucks bijna altijd 12% btw zullen moeten aanrekenen aan hun klanten. Iemand die een foodtruck inhuurt voor een feestje, zal dit automatisch als een cateringdienst aanschouwd worden, waardoor er 12% btw dient aangerekend te worden. Dit is zelfs het geval wanneer de klant zelf voor alle materialen zoals tafels, stoelen en eetgerei zorgt.

Enige uitzondering op bovenstaande gewijzigde regel is er wanneer een foodtruck op een festival rechtstreeks verkoopt aan de particulieren op dat festival, EN indien er geen binnenruimte voorzien is voor het nuttigen van de geleverde voeding.

Deze gewijzigde regels hebben twee gevolgen voor de foodtrucks. De eerste is dat het eten dat foodtrucks verkopen door de stijging van de btw van 6 naar 12% btw duurder wordt. Het tweede gevolg is dat uitbaters van foodtrucks ook met een GKS zullen moeten werken wanneer hun omzet aan 12% de grens van € 25.000 overschrijdt.

Aanpassing regels GKS voor de horeca
Tagged on: