De salami-schenkingen: Het schenken van vastgoed in schijven

Het schenken van vastgoed is fiscaal interessant, op voorwaarde dat je een aantal regels in acht neemt.
De voorwaarden zijn dat je dit doet in ‘schijven’ en dat je tussen elke schenking aan dezelfde persoon minimaal drie jaar de tijd laat.

De belasting op schenkingen bestaat uit schijven, hoe groter het bedrag dat je schenkt, hoe hoger de belastingschijf waarin je terecht komt.
Wat je dus kan doen om zo optimaal mogelijk te schenken op fiscaal vlak, is om de schenking in deeltjes op te splitsen om ervoor te zorgen dat elk deeltje in de laagste schijf terecht komt.

Een voorwaarde is wel dat je steeds minimaal drie jaar tussen de verschillende schenkingen aan dezelfde persoon laat, anders wordt de waarde van de tweede schenking bovenop de waarde van de eerste schenking geteld.

Dit geldt enkel voor onroerende goederen.
Wanneer we spreken over geld, aandelen, … (roerende goederen) is er een vlak schenkingstarief van 3% of 7%. In dit geval heeft het schenken in verschillende schijven dus geen fiscaal voordeel.

Meer info over dit onderwerp vind je alvast op: https://www.notaris.be/nieuws-pers/detail/vastgoed-schenken-volgens-de-salamitechniek-ontdek-onze-nieuwe-notaristip

De salami-schenkingen: Het schenken van vastgoed in schijven
Tagged on: