Hervorming van de patrimoniumtaks op (i)vzw’s en private stichtingen

De wetgeving rond de patrimoniumtaks voor vzw’s, internationale vzw’s (ivzw’s) en private stichtingen is hervormd. Het vaste tarief bedroeg al hele lange tijd 0,17% op alle bezittingen, met een vrijstelling van de eerste 25.000 EUR. 

Vanaf 2024 gelden nieuwe progressieve tarieven met een vrijstelling van de eerste 50.000 EUR aan bezittingen. Dit betekent dat organisaties met bezittingen tot 50.000 EUR geen taks betalen, terwijl organisaties met hogere bezittingen progressief meer belasting betalen.

Alle bezittingen, inclusief buitenlands onroerend goed, zijn onderhevig aan de taks. Wel is een vermindering voorzien om buitenlandse dubbele belasting te vermijden, onder voorwaarden.

Sommige sectoren, zoals de zorgsector en erkende maatwerkbedrijven, krijgen een belastingvermindering. De wetgeving bevat ook een anti-misbruikbepaling om bijvoorbeeld de splitsing van organisaties te betwisten zonder geldige niet-fiscale redenen.

De hervorming is ingegaan op 1 januari 2024, met directe impact op aangiftes vanaf 31 maart 2024. Er wordt ook een nieuwe elektronische aangifte geïntroduceerd.

Nog vragen ? Neem gerust contact op ! 

Hervorming van de patrimoniumtaks op (i)vzw’s en private stichtingen
Tagged on: