De Impact van Pro Rata Temporis Afschrijvingen sinds 1 januari 2020
Sinds 1 januari 2020 is het verplicht voor zowel kleine als grote vennootschappen in België om hun afschrijvingen pro rata temporis toe te passen. Maar wat betekent dat nu eigenlijk concreet voor de investeringen die u uitvoert in uw onderneming ? In dit artikel leggen we uit wat pro rata temporis inhoudt, waarom het belangrijk is, en hoe het van invloed is op de kosten van je bedrijf.
Wat betekent pro rata temporis?
Pro rata temporis is een Latijnse term die “naar rato van de tijd” betekent. In de context van afschrijvingen houdt dit in dat je de afschrijving van een investering berekent op basis van het aantal dagen dat die investering in het boekjaar aanwezig is. Met andere woorden, als je een investering doet, schrijf je deze af in verhouding tot het aantal dagen dat het actief is geweest in dat boekjaar en dus niet standaard voor het volledige boekjaar.
Voorbeeld van pro rata temporis afschrijvingen
Stel dat je vennootschap op 1 juli een nieuwe machine aanschaft. Voorheen kon je ervoor kiezen om de volledige jaarlijkse afschrijving in dat jaar te boeken, ongeacht wanneer de investering werd gedaan. Met de invoering van pro rata temporis moet je echter de afschrijving beperken tot het aantal dagen dat de machine daadwerkelijk in gebruik is geweest tijdens het boekjaar.
Als je boekjaar gelijk loopt met het kalenderjaar, betekent dit dat je in het eerste jaar slechts zes maanden van de afschrijving kunt boeken, oftewel 50% van de normale jaarlijkse afschrijving. De resterende afschrijving wordt in de volgende boekjaren toegepast.
Waarom is deze wijziging doorgevoerd?
De verplichting tot pro rata temporis afschrijvingen is ingevoerd om een meer realistische en eerlijke weergave van de waarde van activa in de jaarrekening te bieden. Door afschrijvingen proportioneel te verdelen over de tijd dat een actief daadwerkelijk wordt gebruikt, wordt voorkomen dat bedrijven onterecht grote afschrijvingskosten boeken voor activa die slechts een deel van het jaar in gebruik zijn geweest.
De impact op investeringsbeslissingen
Voor bedrijven die overwegen om aan het einde van het boekjaar te investeren, kan het effect van deze investering op de winst- en verliesrekening van dat jaar beperkt zijn. Omdat je slechts een fractie van de jaarlijkse afschrijving kunt boeken, is het financiële voordeel van een late investering in termen van belastingbesparingen minder groot.
Dit betekent dat bedrijven hun investeringsstrategieën mogelijk moeten heroverwegen. In plaats van te wachten tot het einde van het jaar, kan het voordeliger zijn om investeringen eerder in het jaar te doen, zodat de volledige jaarlijkse afschrijving kan worden benut.
Conclusie
Door afschrijvingen te baseren op de werkelijke gebruiksduur in een boekjaar, wordt een nauwkeurigere financiële weergave mogelijk, maar het vereist ook dat bedrijven hun investeringsplanning aanpassen.
Bij het plannen van nieuwe investeringen is het belangrijk om rekening te houden met deze regel, zodat je de financiële impact op je vennootschap optimaal kunt beheren. Overleg met je boekhouder of financieel adviseur om te bepalen wat dit voor jouw specifieke situatie betekent en hoe je hier strategisch op kunt inspelen.
Heeft u investeringsplannen ? Ideeën ? Noden ? Wij helpen u graag verder met de impact hiervan op uw cijfers, en bekijken direct ook de meest aangewezen manier van financieren.
Neem gerust contact met ons op !