CommV en BV: Welke vennootschap kies je en wat zijn de verschillen?

Bij het oprichten van een vennootschap in België moeten ondernemers vaak kiezen tussen een Commanditaire Vennootschap (CommV) en een Besloten Vennootschap (BV). Dit zijn de twee meest voorkomende vennootschapsvormen. Hoewel beide vennootschapsvormen hun voordelen hebben, verschillen ze aanzienlijk in structuur, aansprakelijkheid en kosten. Hieronder leggen we de belangrijkste verschillen uit, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.


Wat is een Commanditaire Vennootschap (CommV)?

Een CommV is een vennootschap waarbij je minimaal twee aandeelhouders nodig hebt: een commanditaire vennoot (stille vennoot) en een gecommanditeerde vennoot. Deze twee rollen brengen verschillende rechten en verplichtingen met zich mee.

Kenmerken van een CommV

  1. Twee Aandeelhouders Vereist
    Een CommV vereist een commanditaire vennoot (ook wel stille vennoot) en een gecommanditeerde vennoot:
    • De gecommanditeerde vennoot is onbeperkt aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap, wat betekent dat privévermogen kan worden aangesproken bij eventuele schulden.
    • De commanditaire vennoot geniet van een beperkte aansprakelijkheid; deze is beperkt tot het bedrag van de inbreng in de vennootschap.
  2. Goedkopere Oprichtingskosten
    Bij een CommV is het niet verplicht om een notaris in te schakelen voor de oprichting. Dit maakt de oprichting over het algemeen goedkoper dan die van een BV.
  3. Financieel Plan
    Hoewel het niet verplicht is om een financieel plan op te stellen, wordt het wel aangeraden. Een financieel plan biedt inzicht in de verwachte financiële situatie van de vennootschap en kan de lange termijnvisie van de onderneming ondersteunen. Dit is dus aangeraden, maar geen verplichting.
  4. Geen Neerleggingsplicht Jaarrekening
    Een CommV is niet verplicht om jaarlijks een jaarrekening neer te leggen bij de Nationale Bank van België. Dit biedt enige administratieve flexibiliteit, wat vooral aantrekkelijk kan zijn voor kleine ondernemingen. Bovendien zijn de cijfers op deze manier niet raadpleegbaar door derden, en bespaart u ook jaarlijks de neerleggingskost bij de NBB.

Wat is een Besloten Vennootschap (BV)?

De BV is een populaire vennootschapsvorm in België voor ondernemers die liever met beperkte aansprakelijkheid werken. Deze rechtsvorm is flexibeler op het gebied van aandeelhoudersstructuur en biedt meer bescherming tegen financiële risico’s.

Kenmerken van een BV

  1. Minimaal Eén Aandeelhouder
    Bij de oprichting van een BV is één aandeelhouder voldoende, wat de BV aantrekkelijk maakt voor solo-ondernemers.
  2. Vrijheid in Aandelenstructuur
    Bij een BV kan men verschillende categorieën van aandelen creëren. Hierdoor hebben niet alle aandelen per se hetzelfde stemrecht, wat handig kan zijn als je bijvoorbeeld investeerders wilt aantrekken zonder hen volledige zeggenschap te geven.
  3. Beperkte Aansprakelijkheid
    In tegenstelling tot de CommV is de aansprakelijkheid in een BV beperkt tot de inbreng van de aandeelhouders, wat betekent dat persoonlijk vermogen beschermd blijft bij financiële problemen van de onderneming. Houd er wel rekening mee dat er in sommige gevallen een oprichtersaansprakelijkheid kan spelen.
  4. Verplichting Financieel Plan
    Een BV is verplicht om bij de oprichting een financieel plan op te stellen. Dit plan is essentieel, omdat het aantoont dat de oprichters financieel inzicht hebben in de haalbaarheid van hun onderneming. Dit financieel plan wordt dan aan de notaris (verplicht) bezorgd.
  5. Neerleggingsplicht Jaarrekening
    In een BV moet jaarlijks een jaarrekening worden neergelegd bij de Nationale Bank van België. Dit zorgt voor transparantie naar de aandeelhouders en eventuele andere betrokken partijen, maar het brengt ook administratieve verplichtingen en kosten met zich mee.

Een goed doordachte keuze kan je op de lange termijn veel zorgen en kosten besparen. Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste vennootschapsvorm? Neem gerust contact met ons op voor advies!

CommV en BV: Welke vennootschap kies je en wat zijn de verschillen?
Tagged on: